Computer Awareness Questions IBPS Clerk VII Set 25

0

Hello Readers, Today we are sharing Basic Computer Questions completely based on IBPS Clerk Exam pattern Pre and Mains 2017 – 2018. computer knowledge questions and answers, computer questions for competitive exams pdf download, basic computer knowledge test, computer awareness for SSC RBI RRB SBI IBPS PO Clerk pdf.

These basic computer quiz questions with answers are very important for SBI PO exam and IBPS PO & other upcoming banking exams.

Following are some computer fundamentals questions and answers multiple choice which is likely to be asked/ already asked in competitive exams. Following basic computer questions will help you securing good marks in upcoming SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO­ VII, IBPS Clerk­ VII, IBPS RRB Exams.

Computer Awareness Questions IBPS Clerk

1. Assembly language is –
(A) A low-level programming language
(B) High level programming language
(C) Machine Language
(D) None of these

2. In Assembly language –
(A) Mnemonics are used to code operations
(B) Alphanumeric symbols are used for addresses
(C) Language lies between high-level language and machine language
(D) All the above

3. The following computer’s memory is characterized by low cost per bit stored –
(A) Primary
(B) Secondary
(C) Hard disk
(D) All the above

4. The following is true for Auxiliary Storage –
(A) It has an operating speed far slower than that of the primary storage.
(B) It has an operating speed faster than that of the primary storage.
(C) It has an operating speed equivalent than that of the primary storage.
(D) None of these

5. Following is true for Bandwidth –
(A) The narrow the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given period of time.
(B) The narrow the bandwidth of a communications system the more data it can transmit in a given period of time.
(C) The wider the bandwidth of a communications system the less data it can transmit in a given period of time.
(D) None is true

6. Acknowledgement from a computer that a packet of data has been received and verified is known as –
(A) ACK
(B) BCK
(C) ECK
(D) None of these

7. The following is a communications device (modem) which allows an ordinary telephone to be used with a computer device for data transmission –
(A) Keyboard
(B) Acoustic coupler
(C) Mobile phone
(D) None of these

8. ALGOL is the –
(A) High-level language
(B) Low level language
(C) Machine language
(D) None of these

9. A high level programming language named after Ada Augusta, coworker with Charles Babbage –
(A) Augustan
(B) Babbage
(C) Ada
(D) Charlie

10. Following is a logic circuit capable of forming the sum of two or more quantities –
(A) Adder
(B) Multiplier
(C) Address
(D) Access

11. To identification particular location in storage area one have a –
(A) Address
(B) Password
(C) Logic
(D) None of these

12. A local storage register in the CPU which contains the address of the next instruction to be executed is referred as –
(A) Key register
(B) Address register
(C) Password
(D) None of these

13. A sequence of precise and unambiguous instructions for solving a problem in a finite number of operations is referred as –
(A) Address
(B) Algorithm
(C) Advice
(D) None of these

14. A character set that contains letters, digits, and other special characters such as $,@,+,% etc. is referred as –
(A) Numeric
(B) Alphanumeric
(C) Alphabetic
(D) None of these

15. One of the components of central processing unit (CPU) of the computer that performs mathematical and logical operations is –
(A) ALU (Arithmetic Logic Unit)
(B) Address register
(C) Analog
(D) None of these

16. A standard intended to connect relatively lowspeed devices such as keyboards, mice, modems and printers is –
(A) Access bus
(B) Access time
(C) Connector
(D) None of these

17. The concept that one can disconnect peripherals and plug them in without letting computer shut down or reconfigure the system is referred as –
(A) Hot plugging
(B) Cold plugging
(C) Access bus
(D) None of these

18. The time interval between the instant at which data is called from a storage device and the instant delivery begins in –
(A) Access time
(B) Delivery time
(C) Service time
(D) None of these

19. The automatic execution of lower-priority (background) computer programs when higher priority (foreground) programs are not using the system resources is referred as –
(A) Background processing
(B) Foreground processing
(C) Null processing
(D) None of these

Computer Awareness Questions IBPS Clerk

20. A form of access to a computer or network with specified user name and password is referred as –
(A) Account
(B) Address
(C) Algorithm
(D) None of these

Computer Awareness Questions IBPS Clerk Set

1. (A) 2. (D) 3. (B) 4. (A) 5. (A) 6. (A) 7. (B) 8. (A) 9. (C) 10. (A) 11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (B) 15. (A) 16. (A) 17. (A) 18. (A) 19. (A) 20. (A)