Coding and Decoding Problems Solutions IBPS SBI Set 12

0

Coding – Decoding

Coding is a system of signals. This is a method of transmitting information in the form of codes or signals without it being known by a third person.

The person who transmits the code or signal, is called the sender and the person who receives it, is called the receiver. Transmitted codes or signals are decoded on the other side by the receiver—this is known as decoding.

Most competitive exams have a dedicated section of Coding –Decoding in Reasoning or Mental Ability. Many of students and readers find difficult to solve questions based on Coding – Decoding in Mental Aptitude.
The Coding and Decoding Test is set up to judge the candidate’s ability.Bank4Study has uploaded the coding and decoding shortcut methods, Tricks & Rules and Questions with Answers here. Candidates can check and go through it. Coding and decoding tips are very useful to those who are preparing for the attending the bank exam IBPS, SBI, LIC AAO, UPSC, IAS, CAT, XAT, MAT, SSC, GATE, and other competitive exams. We have also published the Solved examples for the coding and decoding aptitude.

Coding is a process of sending a message from master to slave that no other can understand that. Its ability of deciphering the rule and breaking the code. So here we need to find the exact code for the given code.

Most of the candidates will facing the problem to solve it. Also they lose their marks by not attending this question. If aspirants learnt how to the coding and decoding problem then its easy to solve and fast. For that we have clearly described the coding and decoding reasoning tricks. Also we have uploaded the coding decoding shortcuts for the aspirants to learn easily without any stress.

What Others Are Reading

Coding and Decoding Problems Solutions IBPS SBI

1. In a certain code language ‘TERMINAL’ is written as ‘NSFUMBOJ’ and ‘TOWERS’ is written as ‘XPUTSF’. How is ‘MATE’ written in that code?
(a) FUBN
(b) UFNB
(c) BNFU
(d) BNDS
(e) None of these
2. In a certain code language, ‘how can you go’ is written as ‘ja da ka pa’, ‘can you come here’ is written as ‘na ka sa ja’ and ‘come and go’ is written as ‘ra pa sa’. How is ‘here’ is written in that code language?
(a) ja
(b) na
(c) pa
(d) Data inadequate
(e) None of these
3. In a certain code THRIVES is written as SIUHRDU. How is SOULFUL written in that code?
(a) VPTKKTE
(b) VPTKETK
(c) TPVKKTE
(d) TNRKMVG
(e) None of these
4. In a certain code language ‘how many goals scored’ is written as ‘5 3 9 7’; ‘many more matches’ is written as ‘9 8 2’; and ‘he scored five’ is written as ‘1 6 3′. How is goals’ written in that code language?
(a) 5
(b) 7
(c) 5 or 7
(d) Data inadequate
(e) None of these
5. In a certain code BUILDER is written as JVCKSFE. How is SEALING written in that code?
(a) BTFKHOJ
(b) JOHKBFT
(c) TFBKHOJ
(d) BFTKJOH
(e) None of these
DIRECTIONS (Ques 6 – 10) : In each question below is given a group of letters followed by five combinations of number / symbol codes numbered 1), 2), 3), 4) and 5). You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer. Two or more conditions may be applicable to a single combination.
Coding and Decoding Problems with Solutions
Conditions :
(i) If both the first and last elements are vowels, the codes for the vowels are to be interchanged.
(ii) If the group of elements contains a single vowel, that vowel is to be coded as the code for the element following it.
(iii) If the second element is a vowel and the fifth element is a consonant, the vowel is to be coded as the code for the consonant.
6. PXUNCM
(a) $9#173
(b) $91173
(c) 39717$
(d) 39117$
(e) 39#17$
7. DEHAZN
(a) 6b©441
(b) 6©%4%1
(c) 11©4%6
(d) 6b©4b7
(e) 6%©4%1
8. MHCYBG
(a) $©758?
(b) ?©758$
(c) $©?758
(d) 758$©?
(e) ?©57$8
9. OMPCZA
(a) 2$37%4
(b) 437$%2
(c) 4$37%2
(d) 2%37$4
(e) 4$3722
10. OUBNYE
(a) β58152
(b) β#8152
(c) 2#815β
(d) 25815β
(e) β581#2

Answers of Coding and Decoding

1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (e) 6. (d) 7. (e) 8. (a) 9. (c) 10. (a)
coding and decoding problems with solutions, coding and decoding problems for bank exams, coding decoding tricks pdf, coding decoding reasoning – tricks in hindi, coding decoding reasoning questions answers pdf, how to solve coding and decoding aptitude, mixed letter coding and decoding, coding decoding questions for sbi po.