Coding and Decoding Problems with Solutions Set 11

0

Coding and Decoding Problems with Solutions

Most competitive exams have a dedicated section of Coding –Decoding in Reasoning or Mental Ability. Many of students and readers find difficult to solve questions based on Coding – Decoding in Mental Aptitude.

The Coding and Decoding Test is set up to judge the candidate’s ability.

Bank4Study has uploaded the coding and decoding shortcut methods, Tricks & Rules and Questions with Answers here. Candidates can check and go through it. Coding and decoding tips are very useful to those who are preparing for the attending the bank exam IBPS, SBI, LIC AAO, UPSC, IAS, CAT, XAT, MAT, SSC, GATE, and other competitive exams. We have also published the Solved examples for the coding and decoding aptitude.

Coding is a process of sending a message from master to slave that no other can understand that. Its ability of deciphering the rule and breaking the code. So here we need to find the exact code for the given code.

Most of the candidates will facing the problem to solve it. Also they lose their marks by not attending this question. If aspirants learnt how to the coding and decoding problem then its easy to solve and fast. For that we have clearly described the coding and decoding reasoning tricks. Also we have uploaded the coding decoding shortcuts for the aspirants to learn easily without any stress.

What Others Are Reading

Coding Decoding Questions With Answers

1. If the alphabets are assigned values such as A = 3, D = 6, G = 8, I =2, L = 4 and T =5 then what is the sum of values of all the alphabets in the word DIGITAL?
(a) 26
(b) 28
(c) 30
(d) 32
(e) None of these

2. In a certain code WEAK is written as 5%9$ and WHEN is written as 5*%7. How HANK written in that code?
(a) *9$7
(b) 9*$7
(c) $97*
(d) 9*7$
(e) None of these

3. In a certain code BRIGHT is written as JSCSGF. How is JOINED written in that code?
(a) HNIEFO
(b) JPKEFO
(c) JPKMDC
(d) KPJCDM
(e) None of these

4. In a certain code BOARD is written as 51324 and SIDE is written as 9647. How is BASE written in that code?
(a) 5397
(b) 5937
(c) 5697
(d) 5297
(e) None of these

5. If ‘P’ denotes ‘¸’, ‘Q’ denotes ‘–’, ‘R’ denotes ‘×’ and ‘T’ denotes ‘+’; then 24 T 16 Q 32 P 8 R 4 = ?
(a) 4
(b) 39
(c) 1/4
(d) 40
(e) None of these

6. In a certain code ORGANISE is written as BHSPDRHM. How is DESTINED written in that code?
(a) SRDCCDMH
(b) SRDCEFOJ
(c) UTFECDMH
(d) UTFEEFMH
(d) None of these

7. In a certain code language JOURNEY is written as TNISZFO. How is BONDING written in that code language?
(a) ANMEHOJ
(b) MNAEHOJ
(c) MNAEJOHJ
(d) OPCEFMH
(e) None of these

8. In a certain code BLACK is written as ‘ALBKC’ and SMART is written as ‘AMSTR’. How is CLOCK written in that code?
(a) CLOKE
(b) CLOCK
(c) OLCKC
(d) OLCCK
(e) None of these

9. In a certain code MAJORITY is written as ‘PKBNXSHQ’,. How is SANCTION written in that code?
(a) TBODMNHS
(b) DOBTMNHS
(c) TBODSHNM
(d) DOBTOPJU
(e) None of these

10. ‘BE’ is related to ‘GJ’ in the same way as ‘PS’ is related to
(a) UY
(b) UX
(c) UZ
(d) VY
(e) None of these

Answers of Coding and Decoding

1. (c) 2. (e) 3. (e) 4. (a) 5. (e) 6. (c) 7. (b) 8. (c) 9. (b) 10. (b)

coding and decoding problems with solutions, coding and decoding problems for bank exams, coding decoding tricks pdf, coding decoding reasoning – tricks in hindi, coding decoding reasoning questions answers pdf, how to solve coding and decoding aptitude, mixed letter coding and decoding, coding decoding questions for sbi po, coding decoding questions for bank exams pdf