Hello Friends, We are sharing some important Profit and Loss Questions Solutions IBPS PO Clerk 2017 2018. These Profit and Loss Problems With Solutions are very important for IBPS Clerk, SBI PO exam and IBPS PO & other upcoming exams like for SSC, CAT, XAT, NMAT, MAT & other exams 2017.

Profit and Loss Questions Solutions IBPS PO Clerk provided by Bank4Study.com will help you a lot in your goal to crack the test. You will be taught to solve these questions better by solving many Profit and Loss problems.

You need to practice as many Profit and Loss Questions as possible for Competitive Exams to know Profit and Loss techniques. Profit and Loss Problems With Solutions for Bank Exams will help you master the concepts of Profit and Loss better. Once you are sure that you have mastered the concepts involved in Profit and Loss, then you can easily crack the Quantitative Section of Exams.

In this post we are sharing Profit and Loss Questions Solutions for SBI IBPS PO Clerk which will give benefit you to solve Profit & Loss related questions in IBPS & SBI examinations of PO & Clerk.

### Profit and Loss Questions Solutions IBPS PO Clerk

**Q1. A shopkeeper bought 84, Identical shirts priced at Rs. 240 each. He spent a total of Rs. 3200 on transportation and packaging. He put the label of marked price of Rs. 420 on each shirt. He offered a discount of 15% on each shirt at the marked price. What is the total profit of the shopkeeper in the whole transaction?**

(a) Rs. 6258

(b) Rs. 6528

(c) Rs. 6268

(d) Rs. 6628

(e) None of these

1. (4)Total actual cost = Rs. (84 x 240 + 3200) = Rs. (20160 + 3200) = Rs. 23360

S.P. of each shirt = 420 x 85/100 = Rs. 357

S.P of 84 shirts = 84 x 357 = Rs. 84 shirts

= 84 x 357 = Rs. 29988

Profit = 29988 – 23360 = Rs. 6628

**Q2. The profit earned after selling an article for Rs. 1,516 are the same as loss incurred after selling the article for Rs. 1,112. What is the cost price of the article ?**

(a) Rs. 1,314

(b) Rs. 1,343

(c) Rs. 1,414

(d) Rs. 1,434

(e) None of these

2.(1) Let the cost price of the article be Rs. x According to the equation,

1516 – x = x – 1112

= 2x = 1516 + 1112 = 2628

x = 2628/2 = Rs. 1314

**Q3. The profit earned after selling an article for Rs. 1,754 is the same as loss incurred after selling the article for Rs. 1,492. What is the cost price of the article ?**

(a) Rs. 1,623

(b) Rs. 1,523

(c) Rs. 1,689

(d) Rs. 1,589

(e) None of these

3.(1) Let the CP of the article be Rs. x According to the question.

1754 – x = x – 1492

= 2x = 1754 + 1492 = 3246

= x = 3246/2 = Rs. 1623

**Q4. An article is sold at a loss of 10%. Its cost price is Rs 800. A discount of 20% was offered on the labeled price while selling. What is the loss per cent at the labeled price?**

(a) 10%

(b) 15%

(c) 20%

(d) 0.25%

(e) None of these

4.(3) First S.P. = 90/100 × 800 = Rs. 720

If the market price be Rs. x, then

= x × 80/100 = Rs.720

= x = 720 × 100/100 = Rs. 900

Required loss per cent = 900 – 720/900 × 100 = 20%

**Q5. Vinod makes a profit of Rs. 110 if he sells a certain number of pencils he has at the price of Rs. 2.5 per pencil and incurs a loss of Rs. 55, if he sells the same number of pencils for Rs. 1.75 per pencil. How many pencils does Vinod have ?**

(a) 220

(b) 240

(c) 200

(d) Cannot be determined

(e) None of these

5.(1) Let Vinod have x pencils.

2.5 × x – 1.75 × x = 110 + 55

= 0.75 × x = 165

= x= 165/0.75 = 220

**Q6. A shopkeeper bought 30 kg. of wheat at the rate of Rs. 45 per kg. He sold forty percent of the total quantity at the rate of Rs. 50 per kg. Approximately, at what price per kg, should he sell the remaining quantity to make 25 per cent overall profit ?**

(a) Rs. 54

(b) Rs. 52

(c) Rs. 50

(d) Rs. 60

(e) Rs. 56

6.(4) Cost price of 30 kg of wheat = 30 × 45 = Rs. 1350

Total SP for an overall profit of

= 25% = 1350 × 125/100 = Rs. 1687.5

SP of 12 kg (30 × 40/100) of wheat

= 12 × 50 = Rs. 600 Expected

SP of 18 kg of remaining wheat = 1687.5 – 600 = Rs. 1087.5

Required selling price per kg = 1087.5/18 = Rs. 60

**Q7. Meenal purchased a car for Rs. 2,50,000 and sold it for Rs. 3,48,000. What is the percent profit she made on the car?**

(a) 40%

(b) 39.20%

(c) 38.40%

(d) 38%

(e) None of these.

7.(2) Gain per cent

(348000 – 250000)/250000 × 100 = 39.2%

**Q8. Rajni purchased a mobile phone and a refrigerator for Rs 12,000 and Rs 10,000 respectively. She sold the refrigerator at a loss of 12 per cent and mobile phone at a profit of 8 per cent. What is her overall loss/profit ?**

(a) Loss of Rs 280

(b) Profit of Rs 2,160

(c) Loss of Rs 240

(d) Profit of Rs 2,060

(e) None of these

8.(3) Total CP = Rs. (12000 + 10000) =Rs. 22000

Total S.P. = Rs. (12000 × 108/100 + 10000 × 88/100)

= Rs. (12960 + 8800) = Rs. 21760

Loss = Rs. (22000 - 21760) = Rs. 240

**Q9. A shopkeeper sells notebooks at the rate of Rs 45 each and earns a commission of 4%. He also sells pencil box at the rate of Rs 80 each and earns a commission of 20%. How much amount of commission will he earn in two weeks if he sells 10 notebooks, and 6 pencil boxes a day ?**

(a) Rs. 1,956

(b) Rs. 1,586

(c) Rs. 1,496

(d) Rs. 1,596

(e) None of these

9.(4) Commission earned in one day

= Rs. (10 × 45 × 4)/100 + Rs. (80 × 20 × 6)/100 =Rs. 114

Commission earned in two weeks = Rs. 114 × 14 = Rs. 1596

**Q10. A man sold a wristwatch for Rs 2,400 at a loss of twenty five per cent. At what rate should he have sold the wristwatch to earn a profit of twenty five per cent ?**

(a) Rs 3,600

(b) Rs 4,000

(c) Rs 3,500

(d) Rs 3,800

(e) None of these

10.(2) C.P. of wristwatch

= 100/100 – loss % × S.P.

= Rs. (100/75 × 2400) = 3200 Rs.

Required S.P. of wristwatch

= (125/100 × 3200) = Rs. 4000