Banking and Financial Awareness Objective Questions - Set 14

Advanced 467 Reasoning Puzzles Book SBI PO 2018
Banking Awareness Questions and Answer SBI IBPS

Banking Awareness Quiz Questions Answers are providing for all banking exams and interviews in 2017 - 2018. These are some important Banking Awareness Questions and Answers pdf download free providing by our Banking Expert Team is useful for all banking exams and It is specially designed according to the Syllabus of RRB, IBPS/SBI PO, and Clerk VII 2017-2018.

Bank4Study are providing some of the latest General knowledge banking awareness questions. Candidates can check and go through it. Banking Awareness Questions and Answers are very useful to those who are preparing for the attending the bank exam IBPS, SBI, RRB, RBI, LIC AAO, NICL AO, SSC, and other competitive exams. You may download these Banking Awareness Questions and Answers in PDF also Just press Ctrl+P together.

Banking and Financial Awareness Questions Answers

161. One single statement that depicts the financial position of a bank and/or business enterprise at a given point of time is called
a) Statement of product details
b) Reconciliation Statement
c) Balance Sheet
d) Quarterly returns submitted to RBI
e) Trading and manufacturing account

162. Banks borrow money from the RBI on which of the following rates?
a) Reverse Repo Rate 
b) Repo Rate 
c) SLR
d) CRR 
e) Savings Rate

163. The Reverse Mortgage scheme is launched to give benefit to which of the following groups of the society?
a) Govt employees 
b) Senior citizens
c) Unemployed youth 
d) War widows
e) None of these

164. What does the letter ‘M’ depict in the term SME as used in the financial world?
a) Maximum 
b) Medium 
c) Mercantile
d) Mutual 
e) Ministry

165. One of the major challenges banking industry is facing these days is deliberate efforts of some people to bring money earned through illegal activities in circulation. Which of the following acts has been passed to prevent this activity?
a) Payment and Settlements Act
b) Banking Regulation Act
c) Negotiable Instruments Act
d) Narcotics and Psychotropic Substance Act
e) Prevention of Money Laundering Act

166. Which of the following organisations provides guarantee to the exporters?
a) Exim Bank
b) Export Credit Guarantee Corporation
c) Director General Foreign Trade
d) Reserve Bank of India
e) Registrar of companies

167. Which of the following terms is not used in banking world?
a) Credit 
b) Rate
c) Financial status 
d) Discount
e) Absolute zero

168. What is the full form of IRR as used in banking/financial sector?
a) Internal Rate of Return
b) Internal Revaluation Reserve
c) Investment Reserve Ratio
d) Internal Risk Return
e) None of the above

169. Which of the following organisations provides credit history of the borrowers?
a) CIBIL 
b) ARCIL 
c) SEBI 
d) RBI 
e) CCIL

170. Banks need liquidity to meet which of the following objectives of banking?
A. To meet deposit withdrawal
B. To fund loan demands
C. To maintain public confidence
a) Only (A) 
b) Only (B) 
c) Only (C)
d) Only (A) and (B) 
e) Only (B) and (C)

171. Which of the following groups represent key industries?
A. Crude oil and electricity
B. Petroleum refining and finished steel
C. Cement and coal
a) Only (A) 
b) Only (B) 
c) Only (A) and (B)
d) Only (C) 
e) All (A), (B) and (C)

172. Which of the following is covered in the list of services for service tax purposes?
A. Insurance/health services
B. Hotel accommodation/air travel services
C. Money changers/legal services
a) Only (A) 
b) Only (B) 
c) Only (C)
d) Both (A) and (C) 
e) All (A), (B) and (C)

173. Which of the following agencies is providing Unique Identity Cards to all Indian Residents?
a) Election Commission of India
b) Ministry of Foreign Affairs
c) Govt of Maharashtra
d) Border Security Force
e) None of these

174. Banks make frequent changes in their product profile including introduction of new products etc. This is called
a) Product Control
b) Product enhancement
c) Product marketing 
d) Product enrichment
e) None of these

175. Banking and financial services all over the world are regulated usually by the Monetary Authority of the land. Who controls this function in India?
a) Ministry of Finance 
b) SEBI 
c) RBI
d) IRDA 
e) FEDAI

176. FIMMDA stands for
a) Foreign Investment Markets and Derivatives Market Association
b) Fixed Income Money Markets and Derivatives Association
c) Fixed Income and Money Market Development Association
d) Floating Income and Money Markets Derivative Assets
e) None of these

177. Which of the following terms is NOT used in banking?
a) Debit Card 
b) Credit Card 
c) Kisan Card
d) ELISA Test 
e) None of these

178. Which of the following is the reason owing to which Government charges export duty on some export items?
a) To get benefit from high international prices
b) To improve the tax collection targets
c) It is as per the international practices.
d) To ensure the smooth availability of the items in India
e) None of these

179. Which of the following is/are the objective(s) of our monetary policy?
A. To anchor inflation expectations
B. To actively manage liquidity
C. To maintain interest rate regime consistent with price output and financial stability
a) Only (A) 
b) All (A), (B) and (C)
c) Both (A) and (C) 
d) Only (B)
e) None of these

180. Which of the following will set up core banking infrastructure for rural banks?
a) SIDBI 
b) IBA 
c) RBI
d) SBI 
e) NABARD

Important Banking &Financial Awareness Answers

161. c   162. b   163. b   164. b   165. e   166. b   167. e   168. a   169. a   170. c   171. d   172. e   173. b   174. b   175. c   176. b  177. d   178. d   179. b   180. e