Basic Computer MCQs With Answers - Set 21

Advanced 467 Reasoning Puzzles Book SBI PO 2018

Computer Awareness Test Questions and Answers

Hello Readers, Today we are sharing Basic Computer Questions completely based on SBI/IBPS PO and Clerk Exam pattern 2017 - 2018. computer knowledge questions and answers, computer questions for competitive exams pdf download, basic computer knowledge test, computer awareness for SSC RBI RRB SBI IBPS PO Clerk pdf.

These basic computer quiz questions with answers are very important for SBI PO exam and IBPS PO & other upcoming banking exams.

Following are some computer fundamentals questions and answers multiple choice which is likely to be asked/ already asked in competitive exams. Following basic computer questions will help you securing good marks in upcoming SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO­ VII, IBPS Clerk­ VII, IBPS RRB Exams.

Objective Computer Questions Quiz

181. Each digit in Binary Coded Decimal (BCD) is known as ______.
(a) Bit 
(b) Byte
(c) Nibble 
(d) All of the above
(e) None of these

182. A computer's hard disk is _______.
(a) an arithmetic and logical unit
(b) computer system
(c) operating system
(d) computer hardware
(e) None of these

183. What is the range of the numbers which can be stored in an eight-bit register?
(a) –127 to +127 
(b) –128 to +128
(c) –128 to +127 
(d) –127 to +128
(e) None of these

184. The floppy drive has
(a) Magnetic coating 
(b) Silver coating
(c) Gold coating 
(d) Lead coating
(e) None of these

185. All deleted files go to ______.
(a) My Computer 
(b) Desktop
(c) Recycle Bin 
(d) My Documents
(e) None of these

186. What type of computers are client computers (most of the time) in a client-server system?
(a) Mainframe 
(b) Minicomputer
(c) Microcomputer 
(d) PDA
(e) None of these

187. Which of the following RAM times have to be refreshed often in order to retain its contents?
(a) SIMM 
(b) DIMM
(c) SDMM 
(d) DSMM
(e) None of these

188. Which type of memory holds only the program and data that the CPU is presently processing?
(a) CMOS 
(b) ROM
(c) RAM 
(d) ASCII
(e) None of these

189. To find a saved document in the computer's memory and bring it up on the screen to view ________.
(a) reverse 
(b) rerun
(c) retrieve 
(d) return
(e) None of these

190. To what temporary area can you store text and other data, and later paste them to another location?
(a) The clipboard 
(b) ROM
(c) CD–ROM 
(d) The hard disk
(e) None of these

191. The contents of information are stored in–
(a) Memory data register
(b) Memory address register
(c) Memory access register
(d) Memory arithmetic register
(e) None of these

192. Data (information) is stored in computers as–
(a) Files 
(b) Directories
(c) Floppies 
(d) Matter
(e) None of these

193. The process of starting or restarting a computer system by loading instruction from a secondary storage device into the computer memory is called:
(a) Duping 
(b) Booting
(c) Padding 
(d) All of the above
(e) None of these

194. A screen list of options in a program that tells you what is in that program ________.
(a) screen 
(b) icon
(c) menu 
(d) backup
(e) None of these

195. In Excel–accounting style shows negative numbers in ______.
(a) Bold
(b) Brackets
(c) Parentheses
(d) Quotes
(e) None of these

196. Ms–excel record cell addresses in formula in three different ways, they are _______ and mixed.
(a) Column, Row
(b) Module, Relative
(c) Absolute, Module
(d) Absolute, Relative
(e) None of these

197. In Excel which of the following is not an option in the spelling dialog box.
(a) Edit 
(b) Ignore
(c) Ignore all 
(d) Change
(e) None of these

198. In Excel which of the following is not a worksheet design criterion
(a) Efficiency 
(b) Auditability
(c) Description 
(d) Clarity
(e) None of these

199. In Excel typical worksheet has _______ Number of columns
(a) 128 
(b) 256
(c) 512 
(d) 1024
(e) None of these


What Others Are Reading
200. Which do you press to enter the current date in a cell ?
(a) CTRL + ; (semicolon)
(b) CTRL + SHIFT + ; (colon)
(c) CTRL + F10
(d) CTRL + F11
(e) None of these

Computer Quiz Questions With Answer

181. c    182. d    183. c    184. a    185. c    186. a    187. b    188. c    189. c    190. c   191. a    192. a    193. c    194. c    195. c    196. c    197. a    198. c    199. b    200. a