Hard Number Series Questions For Bank PO Exams - Set 7

Advanced 467 Reasoning Puzzles Book SBI PO 2018

Number Series Questions For IBPS PO SBI SSC

Nowadays, almost in all competitive exams  Number Series related questions is must ask and especially in Bank Recruitment Exams.

Most Bank PO Exams including IBPS PO, SBI PO and other exams ask 5-10 questions from Number Series. It is very important to practice difficult number series questions, as they can generally be solved in short span of time with high accuracy. Today, we have 20 difficult number series questions to help you practice Number Series. As usual, answers and solution are following the questions.

Following are some  Number Series questions which are likely to be asked/ already asked in competitive exams. Following  Number Series questions will help you securing good marks in upcoming SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO­, IBPS Clerk­, IBPS RRB Exams in 2017 2018.

Number Series Questions with Solutions pdf

Directions (Questions 41 - 60) : In each of the following questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

41. 16 8 12 30 ?
(a) 95 
(b) 96 
(c) 84
(d) 87 
(e) none of these

42. 7 11 20 36 61 ?
(a) 97 
(b) 86 
(c) 99
(d) 85 
(e) None of these

43. 6 13 22 33 46 ?
(a) 62 
(b) 61 
(c) 65
(d) 60 
(e) None of these

44. 620 428 332 284 260 ?
(a) 246 
(b) 258 
(c) 262
(d) 240 
(e) None of these

45. What should come in place of the question mark (?) in the following number series? 
  • 56 84 ? 189 283.5 425.25
(a) 168 
(b) 132
(c) 136
(d) 126
(e) none of these

46. 9 21 45 81 129 ?
(a) 187 
(b) 199 
(c) 177
(d) 189 
(e) None of these

47. 652 428 316 260 232 ?
(a) 218
(b) 225 
(c) 204
(d) 228 
(e) None of these

48. 12 16 32 68 132 ?
(a) 196 
(b) 232 
(c) 276
(d) 213 
(e) None of these

49. A series of numbers is given below. Which number should come in the place of the question mark (?)?
  • 6 36 216 1296 ?
(a) 1596 
(b) 7016 
(c) 7676
(d) 8776 
(e) None of these

50. What should come in place of the question mark (?) in the following number series?
  • 888 888 444 148 ? 7.4
(a) 32 
(b) 37 
(c) 35
(d) 36 
(e) none of these

51. 28 37 64 109 172 ?
(a) 253 
(b) 265 
(c) 234
(d) 246 
(e) None of these

52. 23 439 647 751 803 ?
(a) 864 
(b) 819 
(c) 855
(d) 825 
(e) None of these

53. 13 52 29 68 45 ?
(a) 97 
(b) 74 
(c) 84
(d) 76 
(e) None of these

54. 17 98 147 172 181 ?
(a) 180 
(b) 192 
(c) 184
(d) 182 
(e) None of these

55. 11 19 31 47 67 ?
(a) 80 
(b) 81 
(c) 86
(d) 96 
(e) None of these

56. 748 460 316 244 208 ?
(a) 180 
(b) 190 
(c) 172
(d) 182 
(e) None of these

57. 8 52 ? 1287 4504.5 11261.25 16891.875
(a) 464 
(b) 286 
(c) 196
(d) 324 
(e) none of these

58. 3 42 504 ? 40320 241920 967680
(a) 5848 
(b) 3344 
(c) 4736
(d) 5040 
(e) None of these

59. 403 400 394 382 358 310 ?
(a) 234
(b) 120 
(c) 214
Number Series Questions Answers IBPS SBI SSC UPSC RRB(d) 264 
(e) None of these

60. 7 8 4 13 -3 22 ?
(a) -7 
(b) -10 
(c) -12
(d) -14 
(e) None of these

Answer of Number Series Questions 

40. (d) 41. (e) 42. (a) 43. (b) 44. (e) 45. (d) 46. (d) 47. (a) 48. (b) 49. (e) 50. (b) 51. (a) 52. (e) 53. (c) 54. (d) 55. (e) 56. (b) 57. (b) 58. (d) 59. (c) 60. (d)