Coding and Decoding Questions Answers For Bank Exams Set 9

Advanced 467 Reasoning Puzzles Book SBI PO 2018

Coding Decoding Questions Answers

Today, we are going to share notes on "Coding-Decoding in Questions Answers mode". Coding Decoding topic which is one of the most important topics of reasoning in competitive exams.

New Pattern Tough Coding Decoding questions tricks are very common and frequently asked in major exams like IBPS PO Clerk, SBI PO Clerk, SSC 10+2, SSC CGL, MAT, Cat etc. In exams, several types of questions can be asked on Coding-Decoding affairscloud and indiabix. Each type of questions has its own coding pattern. The coding pattern may be based on individual alphabet/words and digits/numbers.

Bank4Study has uploaded the coding and decoding shortcut methods, Tricks & Rules and Questions with Answers here. Candidates can check and go through it. Coding and decoding tips are very useful to those who are preparing for the attending the bank exam IBPS, SBI, LIC AAO, UPSC, IAS, CAT, XAT, MAT, SSC, GATE, and other competitive exams. We have also published the Solved examples for the coding and decoding aptitude. 

The code of a particular letter could be following or preceding letter, the letters of a meaningful word can be jumbled to generate code and so on. In order to have a clear insight into the questions on Coding-Decoding problems with solutions, it is better to discuss each type of questions separately.

Coding Decoding Questions Answers Tricks Shortcuts in PDF

Coding Decoding Questions Tricks Shortcuts Set 8

1. If MADRAS can be written as ARSARS, how can ARKONAM be written in that code?
a. ROAAKNM
b. ROAKANM
c. ROAKNNM
d. ROKANAM
e. ROANKNM

2. In a certain code, COMPUTER is written as RFUVQNPC. How is MEDICINE written in the same code?
a. EOJDEJFM.
b. MFEJDJOE.
c. MFEDJJOE.
d. EOJDJEFM.
e. None of these

3. If in a certain language FASHION is coded as FOIHSAN, how is PROBLEM coded in that code?
a. PELBROM.
b. PRBOELM.
c. PELBORM.
d. RPBOELM.
e. ROBLEMP

4. If BOMBAY is written as MYMYMY, how will TAMIL NADU be written in that code?
a. TIATIATIA.
b. IATIATIAT.
c. MNUMNUMNU.
d. ALDALDALD.
e. None of these

5. If CIGARETTE is coded as GICERAETT, then DIRECTION will be coded as
a. NOIETCRID.
b. RIDTCENOI.
c. IRDCTIONE.
d. NORTECDII.
e. None of these

6. According to a military code, SYSTEM is SYSMET and NEARER is AENRER. What is the code for FRACTION?
a. CARFNOIT.
b. CARFTION.
c. FRACNOIT.
d. ARFCNOIT.
e. CARFNOIT

7. In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?
a. DSOESPI.
b. CHRONRD.
c. ESOPSID.
d. ESJTPTF.
e. None of these

8. If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written?
a. NQTPJOHJ.
b. NQPTJHOJ.
c. NQPTJOHI.
d. NQPTJOHJ.
e. None of these

9. If in a certain language KINDLE is coded as ELDNIK, how is EXOTIC coded in that code?
a. EOXITC.
b. EXOTLC.
c. CITOXE.
d. COXITE.
e. CXOTIE

10. In a code, CORNER is written as GSVRIV. How can CENTRAL be written in that code?
a. DFOUSBM.
b. GIRXVEP.
c. GNFJKER.
d. GJRYVEP.
e. None of these

11. In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code?
a. UJHFS.
b. SDFHS.
c. SHFDQ.
d. QDFHS.
e. None of these

12. If in a certain code, TEACHER is written as VGCEJGT, how would DULLARD be written in the same code?
a. FWNNCSF.
b. FWNNCTF.
c. FWMNCTF.
d. FWNNBTE.
e. None of these

13. If JOSEPH is coded as FKOALD, then GEORGE will be coded as
a. CAKNCA
b. CADMNO
c. CAKNIT
d. DBLODB
e. JAKINS

14. In a certain code, PAPER is written as SCTGW. How is MOTHER written in that code?
a. ORVLGW
b. PQXJJT
c. PQVJGT
d. PQXKJV
e. None of these

15. If in a certain language, MADRAS is coded as NBESBT, how is BOMBAY coded in that code?
a. CPOCBZ
b. CPNCBZ
c. CQOCBZ
d. CPNCBX
e. None of these

16. In a certain code, TOGETHER is written as RQEGRJCT. In the same code, PAROLE will be written as
a. RCTQNG
b. NCPQJG
c. NCQPJG
d. RCPQJK
e. None of these

17. If DELHI is coded as CCIDD, how would you encode BOMBAY?
a. AMJXVS
b. AJMTVT
c. MJXVSU
d. WXYZAX
e. None of these

18. If in a certain language, NATURE is coded as MASUQE, how is FAMINE coded in that code?
a. FBMJND
b. GANIOE
c. EALIME
d. FZMHND
e. FZNJME

19. If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code?
a. DCQHQK
b. ESJFME
c. EDRIRL
d. FYOBOC
e. DEQJQM

20. If DIAMOND is coded as VQYMKLV, how is FEMALE coded?
a. TVNYNV
b. UVNZOV
c. TUMZOU
d. TUMYNU
e.  UVNYNV

Coding Decoding Questions Answers 

1. a  2. d  3. c  4. c  5. b  6. a  7. b  8. d  9. c  10.b  11.  d  12. b  13. a  14. b  15. b  16. b  17. a  18. c  19. c  20. a