Partnership Questions Answers, Shortcuts, Tricks for Bank Exams 2017

Advanced 467 Reasoning Puzzles Book SBI PO 2018
Hello Friends

In this post we are sharing Partnership Problems, Answers, Shortcuts, Tricks  for IBPS, SBI PO RRB and Clerk, SSC CHSL-CGL, LIC AAO, UPSC Railway exams and other competitive exams 2016, which give benefits you to solve questions fastly in examinations.

Partnership Sometimes two or more than two persons agree to run a business jointly. They are called partners and the deal is known as partnership.

Important Rules 

1 . Simple partnership: When capitals of all the persons are invested for the same time intervals, the gain or loss in the business is divided among the partners in the ratio of their investments.

2 . Compound partnership: When capitals of partners are invested for different time intervals then equivalent capitals are obtained for 1 unit of time by multiplying the capital with the number of units. The gain or loss is now divided among partners in the ratio of these capitals.
Formula for compound partnership is
3. When investment of all partners are for the same time, the loss or profit is distributed among partners in the ratio of investment.
Ex. Let P and Q invested Rs. 1000 and Rs. 2000 for one year in a business then share of profit and loss be , 
P's share of profit : Q's share profit = 1000 x 12 : 2000 x 12 = 1 : 2

4. When investments are for different time period, then profit ratio is calculated as capital (invested) multiplied by time period of investment.
Ex. Let P and Q invested Rs. 1000 and Rs. 2000 for 1 year and 2 year respectively in a business then share of profit and loss be , 
Ex. P's share of profit : Q's share profit = 1000 x 1 : 2000 x 2 = 1 : 4
or 
1000 x 12 : 2000 x 24 = 1 : 4

Partnership Problems & Answers, Shortcuts, Tricks 

1. Three partners A, B and C agree to divide the profit or loss in the ratio 1.50 : 1.75 : 2.25. In a particular year, they earn a profit of Rs 66,000. Find the share of each.
Ans: Ratio of profits =1.50:1.75:2.25 =150:175:225 = 6:7:9
A's share = Rs. 66,000 x 6/22 = Rs. 18,000
B's share = Rs. 66,000 x 7/22 = Rs. 21,000
C's share = Rs. 66,000 x 9/22 = Rs. 27,000

2. Vinod, Ramesh and Arun started a business jointly by investing Rs. 3,80,000, Rs. 4,00,000 and Rs. 4,20, 000 respectively. Divide the net profit of Rs. 2,40, 000 among the partners.
Ans: Ratio of investment = 3,80,000 : 4,00,000 : 4,20,000 = 19:20:21
Ratio of profit = 19 : 20 : 21
Vinod's share=Rs. 2,40,000 x 19/60 =Rs. 76,000
Ramesh's share = Rs. 2,40,000 x 20/60 = Rs. 80,000
Arun's share = Rs. 2,40,000 x 21/60 = Rs. 84,000

3. A, B and C enter into a partnership. A contributes Rs. 3,20,000 for 4 months, B contributes Rs. 5,10,000 for 3 months and C contributes Rs. 2,70,000 for 5 months. If the total profit be Rs. 1,24,800, what is C's share?
Ans : Ratio of capitals of A, B and C
= (3,20,000 x 4) : (5,10,000 x 3) : (2,70,000 x 5)
= 12,80,000 : 15,30,000 : 13,50,000
= 128 : 153 : 135
C's share = 1,24,800 x 135/416 = Rs. 40,500

4. A, B and C enter into partnership . A invests some money at the beginning. B invests double the amount after 6 months and C invests thrice the amount after 8 months. If the annual profit is Rs. 18,000, what is C's share?
Ans: Suppose the investment of A is Rs. X
Ratio of investment of A, B, and C = (12 x X) : (6 x 2X) : (4 x 3X) = 1:1:1
C's share = Rs. 18,000 x 1/3 = Rs. 6,000

5. A and B enter into a partnership. A invests Rs. 16,000 for 8 months and B remains in the business for 4 months. Out of a total profit, B claims 2/7 of the profit. Find the contribution of B.
Ans:







B's capital = Rs 12,800

6. A and B enter into a speculation. A puts in Rs. 50 and B puts in Rs. 45. At the end of 4 months A withdraws half his capital and at the end of 6 months B withdraws half of his capital, C then enters with a capital of Rs. 70. At the end of 12 months in what ratio will the profit be dividend?
Ans: A's share : B's share : C's share




7. A, B and C enter into a partnership and their capitals are in the proportion of 1/3 : 1/4 : 1/A withdraws half of his capital at the end of 4 months. Out of a total annual profit of Rs. 847, A's share is:
Ans: Ratio of capitals in the beginning 1/3 : 1/4 : 1/5 = 20:15:12
Ratio of investment for the whole year = (20 x 4 + 10 x 8) : (15 x 12) : (12 x 12) = 40 : 45 : 36
A's share = 847 x 40/121 = Rs. 280

8. In business A, B and C invested Rs. 380, Rs. 400 and Rs. 420 respectively. What is the share of A if they got Rs. 180 as profit.
1) Rs. 57 
2) Rs. 60
3) Rs. 63 
3) Rs. 62
Ans 8. Since profits are shared in the ratio of their investments
Ratio of profit sharing = Ration of A's Investment : B's Investment : C's Investment = 380:400:420 = 19:20:21
Hence A's share = 180 x 19/60 = Rs 57

9. A started a business with a capital of Rs. 10,000 and 4 months later, B joined him with a capital of Rs. 5,000. What is the share of A of a total profit of Rs. 2,000 at the end of the year ?
1) Rs. 2,000 
2) Rs. 1,600
3) Rs. 1,500 
4) Rs. 1,000
Ans 9. Rs 1500

10. A and B together invested Rs. 12,000 in a business. At the end of the year, out of a total profit of Rs. 1,800, A's share was Rs. 750. What was the investment of A?
1) Rs. 5,000 
2) Rs. 4,000
3) Rs. 3,500 
4) Rs. 5,300
Ans 10. Since profits are shared in  the ratio of their investments
A's investment : B's investment = A's profit share : B's profit share
750/1800-750 = 750/1050 = 5/7
investment of a = (5/5+7) x 12000 = Rs 5000

11. Rs. 750 is distributed among A, B and C such that A's share : B's share = 2:3 and B's share: C's share = 6:5. The share of A is
1) Rs. 150 
2) Rs. 175
3) Rs. 200 
4) Rs. 250
Ans 11. Share of A:B:C 
B's share = 3 x 6 =18
Hence A's share = 2 x 6 = 12
C's share = 5 x 3 = 15
Share of A:B:C = 12:18:15 = 4:6:5
A' share = 4/15 x 750 = 200

12. A profit of Rs. 450 is divided between A and B, A has contributed Rs. 1200 for 5 months and B has contributed Rs. 750 for 4 months. How much amount did the second partner B receive?
1) Rs. 300 
2) Rs. 425
3) Rs. 150 
4) Rs. 175
Ans 12. A's share = 1200 x 5 = 6000
B's share = 750 x 4 = 3000
Share of A : B = 6000 : 3000 = 2 : 1

B receives = 450 x 1/3 = Rs 150

13. A, B and C can do a work in 20, 25 and 30 days respectively. They undertook to finish the work together for Rs. 2,220. Then the share of A exceeds that of B by:
1) Rs. 120 
2) Rs. 180
3) Rs. 300 
4) Rs. 600
Ans 13. 

14. Three partners A, B and C invest Rs. 13,000, Rs, 17,000 and Rs. 5,000 respetively in a business. They have a profit of Rs. 1,750. B's share of profit is:
1) Rs. 650 
2) Rs. 850
3) Rs. 250 
4) Rs. 750
Ans 7. B's share = Rs 850

15. A starts a business with Rs. 30,000 and 4 months after B joins. If at the end of the year, the profits are divided by A and B in the proportion of 9:4, B's capital was:
1) Rs. 20,000 
2) Rs. 25,000
3) Rs. 20,700 
4) Rs. 18,000
Ans 15. A = 30000 x 12 = 360000
B = X x 8 = 8X
B's share = 360000 : 8X = 9 : 4
Hence B = Rs 20000

16. A invests Rs. 3,000 for one year in a business. How much should B invest in order that the profit after 1 year may be divided in the ratio 2:3?
1) Rs. 2,000 
2) Rs. 1,800
3) Rs. 3,600 
4) Rs. 4,500
Ans 16. Rs 4500

17. A and B start a business with initial investments in the ratio 12:11 and their annual profits are in the ratio 4:1. If A invested the money for 11 months, B invested the money for:
1) 3 months 
2) 8 months
3) 4 months 
4) 6 months

Ans 17. Let B invested months for X months.
Then the ratio of investment = 12 x 11 : 11 x X = 12 : X
Hence 12 : X = 4 : 1
X = 3 months

18. Anoop and Manoj invested Rs. 15,000 and Rs. 20,000 respectively and opened a shop. After one year they had a profit of Rs. 23,100. How much more will Manoj get than Anoop?
1) Rs. 3,300 
2) Rs. 9,000
3) Rs. 13,200 
4) Rs. 5,000
Ans 18. Rs 3300

19. A and B enter into a partnership and invest Rs. 1,20,000 and Rs. 2,00,000 respectively. At the end of two years, they make a profit of Rs. 64,000. What is A's share in the profit?
1) Rs. 24,000 
2) Rs. 25,000
3) Rs. 40,000 
4) Rs. 32,000
Ans 19. Rs 24000

20. A, B and C enter into a partership. A initially invests Rs. 25 lakhs and adds another Rs. 10 lakhs after one year. B initially invests Rs. 35 lakhs and withdraws Rs. 10 lakhs after two years and C invests Rs. 30 lakhs. In what ratio should the profits be divided at the end of three years?
1) 20:19:18 
2) 19:19:18
3) 20:20:19 
4) Data inadequate
Ans 20. A : B : C = (2500000 x 1) + (3500000 x 2) : (3500000 x 2 + 2500000 x 1) : (3000000 x 3)
= 9500000: 9500000 : 9000000
= 19 : 19 : 18.

21. A and B entered into a partnership investing Rs. 16,000 and Rs. 12,000 respetively. After 3 months A withdrew Rs. 5,000 while B invested Rs. 5,000 more. After three months C joins the business with a capital of Rs. 21,000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs. 26,400 after one year by
1) Rs. 1,200 
2) Rs. 2,400
3) Rs. 3,600 
4) Rs. 4,800
Ans 21. 
A : B : C = (16000 x 3 + 11000 x 9 : 12000 x 3 + 17000 x 9 : 21000 x 6) = 147:189:126 = 7:9:6 
Difference of B and C’s shares =  Rs. [26400 x (9/22) - 26400 x (6/22)) = Rs. 3600

22. Madhu and Sunu entered into a partnership by investing Rs. 12,000 and Rs. 9,000 respectively. After 3 months Sony joined them with an investment of Rs. 15,000. What is the share of Sony in a half yearly profit of Rs. 9,500?
1) Rs. 3,500 
2) Rs. 3,000
3) Rs. 2,500 
4) Rs. 4,000
Ans 22. Half yearly  = 6 months 
Hence Madhu : Sunu : Sony = (12000 x 6 : 9000 x 6 : 15000 x 3) = 8 : 6 : 5 = 19
Sony = 9500 x 5/19 = Rs 2500