Time, Speed Distance Practice Set 1 Questions Answers IBPS PO 2017

Advanced 467 Reasoning Puzzles Book SBI PO 2018
Today  We are sharing some important questions of Time, Speed and Distance Chapter of quantitative Aptitude which are previously asked in different Bank exams, These questions are very useful for IBPS PO & Clerk and SBI PO & Clerk exams.

Some examples on speed time and distance of quantitative Aptitude are given below. These questions with shortcut tricks cover all sorts of tricks on Speed Time and Distance.
Question 1 : A boat covers 90 km down stream and 66 km upstream in the same time. If the speed of the current is 2 kmph, find the speed of the boat.
A) 18 kmph 
B) 13 kmph 
C) 11 kmph
D) 9 kmph 
E) None of these

Question 2 : In what time a 350 m long train running at 108 kmph speed can overtake a 175 m long train running at 36 kmph speed?
A) 26.25 sec 
B) 12.5 sec 
C) 21.75 sec
D) 32.15 sec 
E) None of these

Question 3 : A car takes 5 hours to cover a distance of 300 km. how much should the speed in km/hr be maintained to cover the same distance in 4/5 of the previous time?
A) 70 kmph 
B) 60 kmph 
C) 75 kmph 
D) 80 kmph 
E) None of these

Question 4 : A person going in a car at 30 kmph reaches his office t1 minutes late. If he goes at 40kmph he reaches there t2 minutes earlier. How far is the office from his house?
A) 20 km 
B) 30 km 
C) 40 km 
D) 35 km 
E) None of these

Question 5 : A train 100 metre long is running at the speed of 21 km/hr and another train 150 meter long is running at the speed of 36 km/hr in the same direction. How long will the faster train take to pass the first train?
A) 60 sec 
B) 80 sec 
C) 40 sec 
D) 25 sec 
E) None of these

Question 6 : A boat covers 92 km downstream in 4 hours. If the speed of the boat is 19 kmph, find the speed of the current.
A) 2 kmph 
B) 5 kmph 
C) 8 kmph
D) 4 kmph 
E) None of these

Question 7 : A 250 m long train running at 72 kmph speed crosses a bridge in 19 sec. Find the length of the bridge.
A) 150 m 
B) 225 m 
C) 130 m 
D) 175 m 
E) None of these

Question 8 : Speed of a boat is 8 kmph. It goes to a distance from A to B upstream and comes back from B to A downstream in 24 hours. If the speed of the current is 2 kmph, find the distance between A and B.
A) 60 km 
B) 75 km 
C) 40 km 
D) 90 km 
E) None of these

Question 9 : In one hour, a boat goes 14 km/hr along the stream and 8 km/hr against the stream. The speed of the boat in still water (in km/hr) is
A) 12 km/hr
B) 11 km/hr
C) 10 km/hr
D) 8 km/hr
E) 6 km/hr

Question 10 : Two trains start from two stations A and B towards each other at 8 am with speed 65 kmph and 80 kmph respectively. If they cross each other at 4 pm, what is the distance between A and B?
A) 1160 km 
B) 1250 km 
C) 1325 km 
D) Can't be determined 
E) None of these

Question 11 : A train crosses a bridge of length 800 m in 100 seconds and a platform of length of 400 m in 60 seconds. Find the length of the train.
A) 80 m 
B) 200 m 
C) 100 m 
D) Can't be determined 
E) None of these

Question 12 : Gopal travels a certain distance. He travels for 15 minutes at the rate of 45 kmph in a car then travels for 15 minutes in a train at a speed of 75 kmph and another 15 minutes in a bus at the rate of 30 kmph. Find his average speed for the whole journey.
A) 43.5 kmph 
B) 65 kmph 
C) 50 kmph 
D) 70 kmph 
E) None of these

Question 13 : Speed of a boat is 7 kmph. It goes to a certain place downstream and comes back in 21 hours. If the speed of the current is 3 kmph, find the distance till that place.
A) 60 km 
B) 75 km 
C) 40 km 
D) 90 km 
E) None of these

Question 14 : A boat covers 24 km upstream and 36 km downstream in 6 hrs.While it covers 36 km upstream and 24 km downstream in 6.5 hrs. Find the speed of the current.
A) 4 kmph 
B) 2 kmph 
C) 10 kmph 
D) 8 kmph 
E) None of these

Question 15 : A man can row a certain distance down stream in 6 hrs and return the same distance in 9 hrs.If the stream flows at the rate of the 3 kmph. Find the speed of the man in still water in kmph
A) 12 
B) 13 
C) 22 
D) 30 
E) None of these

Question 16 : Two trains sets out  from Delhi to Patna and Patna to Delhi at the same time. After passing each other they complete their journey in 9 and 16 hrs respectively. If the train from Delhi to Patna goes with a speed of 80 kmph. What is the speed of the train from Patna to Delhi?
A) 24 km 
B) 27 km 
C) 30 km 
D) 32 km
E) 60 km

Question 17 : A man covered 1/3rd of the distance on foot at speed of 10 kmph. Next 1/3rd by cycle with a speed of 24 kmph and next 1/3rd by scooter with a speed of 45 kmph. What is his average speed?
A) 15.05 kmph 
B) 20 kmph 
C) 18.31 kmph 
D) 19.27 kmph 
E) None of these

Question 18 : A man starts walking.He walked 2 km in the first hour. Then he walked two thirds of the distance of the previous hour in each next hour. If he walked continuously then how long could he walk maximum?
A) 60 km 
B) 6 km 
C)12 km 
D) 8 km 
E) None of these

Question 19 : If a car travels at 5/8th of its original speed, it takes 12 minutes more time to cover a certain distance. Find the actual time it takes to cover that distance?
A) 36 min 
B) 24 min 
C) 18 min
D) 20 min 
E) None of these

Question 20 : A man goes from his house to office in a car. If his speed is 60 kmph, he reaches his office 3 minutes late however if his speed is 80 kmph he is early by 5 minutes. Find the distance between his house and office.
A) 32 km 
B) 25 km 
C) 60 km 
D) Can't be determined 
E) None of these

Question 21 : Two trains running in opposite directions cross a man standing on platform in 28 sec and 15 sec respectively, and they cross to each other in 22 sec. Find the ratio of their speed ?
A) 6 : 7 
B) 7 : 6 
C) 4 : 3 
D) 5 : 7 
E) None of these

Question 22 : Two trains, one from place A to B and another from B to A started simultaneously. After they meet they reach their destinations after 12:25 hrs and 17:64 hrs respectively. The ratio of their speeds is.
A) 5 : 4 
B) 4 : 5 
C) 7 : 6 
D) 6 : 5 
E) None of these

Question 23 : A train covered a certain distance at uniform speed. If the train would have been 12 km/hr faster, it would have taken 15 hrs less and if the train were slower by 12 km/hr, it would have taken 25 hours more. What is the length of the journey?
A) 2400 km 
B) 2700 km 
C) 3000 km 
D) 3200 km
E) 3600 km

Question 24 : A train travels for 7 hours at the speed of 27 km/hr. and for 9 hours at the speed of 38 km/hr. At the end of it driver finds he has covered 3/7 of of total distance. At what speed the train should travel to cover the remaining distance in 24 hours?
A) 26.5 km/hr 
B) 27.5 km/hr 
C) 28.5 km/hr 
D) 29.5 km/hr 
E) 32 km/hr

Question 25 : Two metro trains each 120 m long are moving in opposite directions. They cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, the speed of the faster metro train is
A) 75 km/hr 
B) 72 km/hr 
C) 45 km/hr 
D) 60 km/hr 
E) 50 km/hr

Question 26 : A man goes round a circular track 7 times in 42 minutes. If the diameter of the circle is increased to 5 times the original diameter,what is the time required by the man to go round the new track once at the same speed?
A) 35 min 
B) 30 min 
C) 5 min 
D) 15 min 
E) None of these

Question 27 : A motor starts with the speed of 70 kmph with its speed increasing every two hours by 10 kmph. In how many hours will it cover 345 kmph?
A) 2 ¼ hours 
B) 4 ½ hours 
C) 4 hours 5 min 
D) Cant be determined 
E) None

Question 28 : A man covers a distance of 675 km. His speed for the first half is 80 kmph and for the remaining distance it is 120 kmph. What is his average speed for the entire distance?
A) 100 kmph 
B) 95 kmph 
C) 90 kmph 
D) 96 kmph 
E) None of these

Question 29 : A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is

A) 8.5 km/hr
B) 10 km/hr
C) 12.5 km/hr
D) 9 km/hr
E) 6 km/hr

Question 30 : A motorboat, whose speed in 15 km/hr in still water goes 30 km downstream and comes back in a total of 4 hours 30 minutes. The speed of the stream (in km/hr) is

A) 10
B) 6
C) 5
D) 4
E) 3

Answer Key

1. B
2. A
3. C
4. B
5. A
6. D
7. C
8. D
9. B
10. A
11. B
12. C
13. A
14. B
15. A
16. E
17. C
18. B
19. D
20. A
21. B
22. D
23. E
24. D
25. B
26. B
27. B
28. D
29. B
30. C