Hello Friends,

##

##

Today we are sharing some important Line Graphs -Data Interpretation Questions with Answers, helpful for SBI and IBPS PO and Clerk exams. These Line Graphs - Data Interpretation Questions are very important for SBI po exam and IBPS PO & other upcoming bank exam. in IBPS PO, SBI PO, SSC, CAT, XAT, NMAT, MAT& other exams 2015.

##
**Questions of ****Line Graphs - Data Interpretation**

**Questions of**

**Line Graphs - Data Interpretation**

**Question 1-5 : The following line graph gives the percent profit earned by two Companies X and Y during the period 1996 - 2001.**
Percentage profit earned by Two Companies X and Y over the Given Years

**1. The incomes of two Companies X and Y in 2000 were in the ratio of 3:4 respectively. What was the respective ratio of their expenditures in 2000?**

A. 7:22

B. 14:19

C. 15:22

D. 27:35

**2. If the expenditure of Company Y in 1997 was Rs. 220 crores, what was its income in 1997?**

A. Rs. 312 crores

B. Rs. 297 crores

C. Rs. 283 crores

D. Rs. 275 crores

**3. If the expenditures of Company X and Y in 1996 were equal and the total income of the two Companies in 1996 was Rs. 342 crores, what was the total profit of the two Companies together in 1996?**(Profit = Income - Expenditure)

A. Rs. 240 crores

B. Rs. 171 crores

C. Rs. 120 crores

D. Rs. 102 crores

**4. The expenditure of Company X in the year 1998 was Rs. 200 crores and the income of company X in 1998 was the same as its expenditure in 2001. The income of Company X in 2001 was?**

A. Rs. 465 crores

B. Rs. 385 crores

C. Rs. 335 crores

D. Rs. 295 crores

**5. If the incomes of two Companies were equal in 1999, then what was the ratio of expenditure of Company X to that of Company Y in 1999?**

A. 6:5

B. 5:6

C. 11:6

D. 16:15

**Question 6-10 : The following line graph gives the percentage of the number of candidates who qualified an examination out of the total number of candidates who appeared for the examination over a period of seven years from 1994 to 2000.**

Percentage of Candidates Qualified to Appeared in an Examination over the Years

**6. The difference between the percentages of candidates qualified to appear was maximum in which of the following pairs of years?**

A. 1994 and 1995

B. 1997 and 1998

C. 1998 and 1999

D. 1999 and 2000

**7. In which pair of years was the number of candidates qualified the same?**

A. 1995 and 1997

B. 1995 and 2000

C. 1998 and 1999

D. Data inadequate

**8. If the number of candidates qualified in 1998 was 21200, what was the number of candidates appeared in 1998?**

A. 32, 000

B. 28, 500

C. 26, 500

D. 25, 000

**9. If the total number of candidates appeared in 1996 and 1997 together was 47400, then the total number of candidates qualified in these two years together was?**

A. 34, 700

B. 32, 100

C. 31, 500

D. Data inadequate

**10. The total number of candidates qualified in 1999 and 2000 together was 33500 and the number of candidates appeared in 1999 was 26500. What was the number of candidates in 2000?**

A. 24, 500

B. 22, 000

C. 20, 500

D. 19, 000

**Pie Charts Data Interpretation Questions Click Here****10 Data Interpretation Sets - Free Download****Line Graphs - DI Questions with Answers - Practice Set 1**

##
__Answers__

__Answers__

**1. (C)**

**2. (B)**

Profit percent of Company Y in 1997 = 35.

Let the income of Company Y in 1997 be Rs. x crores.

Then, 35 = (x-220)/220 x 100 => x = 297.

Therefore Income of Company Y in 1997 = Rs. 297 crores.

**3. (D)**

Let the expenditures of each companies X and Y in 1996 be Rs. x crores.

And let the income of Company X in 1996 be Rs. z crores.

So that the income of Company Y in 1996 = Rs. (342 - z) crores.

Then, for Company X we have:

Substituting z = 168 in (i), we get : x = 120.

Therefore Total expenditure of Companies X and Y in 1996 = 2x = Rs. 240 crores.

Total income of Companies X and Y in 1996 = Rs. 342 crores.

Therefore Total profit = Rs. (342 - 240) crores = Rs. 102 crores.

**4. (A)**

Let the income of Company X in 1998 be Rs. x crores.

Then, 55 = (x - 200)/200 x 100 => x = 310.

Therefore Expenditure of Company X in 2001 = Income of Company X in 1998 = Rs. 310 crores.

Let the income of Company X in 2001 be Rs. z crores.

Then, 50 = (z - 310)/310 x 100 => z = 465.

Therefore Income of Company X in 2001 = Rs. 465 crores.

**5. (D)**

Let the incomes of each of the two Companies X and Y in 1999 be Rs. x.

And let the expenditures of Companies X and Y in 1999 be E1 and E2 respectively

**6. (B)**

The differences between the percentages of candidates qualified to appeared for the give pairs of years are:

For 1994 and 1995 = 50 - 30 = 20.

For 1998 and 1999 = 80 - 80 = 0.

For 1994 and 1997 = 50 - 30 = 20.

For 1997 and 1998 = 80 - 50 = 30.

For 1999 and 2000 = 80 - 60 = 20.

Thus, the maximum difference is between the years 1997 and 1998.

**7. (D)**

The graph gives the data for the percentage of candidates qualified to appeared and unless the absolute values of number of candidates qualified or candidates appeared is know we cannot compare the absolute values for any two years. Hence, the data is inadequate to solve this question.

**8. (C)**

The number of candidates appeared in 1998 be X.

Then, 80% of X = 21200

X = (21200 x 100)/(80) = 26500 ( Required number)

**9. (D)**

The total number of candidates qualified in 1996 and 1997 together, cannot be determined until we know at least, the number of candidates appeared in any one of the two years 1996 or 1997 or the percentage of candidates qualified to appeared in 1996 and 1997 together. Hence, the data is inadequate.

**10. (C)**

The number of candidates qualified in 1999 = (80% of 26500) = 21200.

Number of candidates qualified in 2000 = ( 33500 - 21200 ) = 12300.

Let the number of candidates appeared in 2000 be x.

Then, 60% of X = 12300

X = ( 12300 x 100)/(60) = 20500.