Series Completion Questions Tricks Shortcuts Set 4 for SBI & IBPS

Advanced 467 Reasoning Puzzles Book SBI PO 2018

Number Series Questions for Bank Exams – Now a days, almost in all competitive exams  Number Series related questions is must ask and especially in Bank Recruitment Exams.
Following are some  Number Series questions which are likely to be asked/ already asked in competitive exams. Following  Number Series questions will help you securing good marks in upcoming SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO­ V, IBPS Clerk­ V, IBPS RRB Exams.

Reasoning Number Series Questions Set 4

Directions : In each of the following questions, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces.

1. 1, 4, 9, 16, 25, ____ 
(a) 35 
(b) 36 
(c) 48 
(d) 49

2. 20, 19, 17, ____, 10, 5 
(a) 12 
(b) 13 
(c) 14 
(d) 15

3. 2, 3, 5, 7, 11,___, 17
(a) 12 
(b) 13 
(c) 14 
(d) 15

4. 6, 11, 21, 36, 56, ___
(a) 42 
(b) 51
(c) 81 
(d) 91

5. 1, 6, 13, 22, 33,___
(a) 44 
(6) 45 
(c) 46 
(d) 47

6. 3, 9, 27, 81, ___
(a) 324 
(6) 243 
(c) 210 
(d) 162

7. 1, 9, 17, 33, 49, 73,___
(a) 97 
(b) 98 
(c) 99 
(d) 100

8. 2, 5, 9, ___, 20, 27 
(a) 14 
(b) 16 
(c) 18 
(d) 24

9. 5, 9, 17, 29, 45, ___
(a) 60 
(b) 65 
(c) 68 
(d) 70

10. 3, 7, 15, 31, 63, ___
(a) 92 
(b) 115 
(c) 127 
(d) 131

11. 1, 6, 15, ___, 45, 66, 91
(a) 25 
(b) 26 
(c) 27 
(d) 28

12. 1, 2, 3, 5, 8,  ___
(a) 9 
(b) 11 
(c) 13 
(d) 15

13. 0.5, 1.5, 4.5, 13.5, ___
(a) 45.5 
(b) 39.5 
(c) 30.5 
(d) 40.5

14. 121, 225, 361, ___
(a) 441 
(b) 484 
(c) 529 
(d) 729

15. 0, 2, 8, 14, ___, 34
(a) 24 
(b) 22 
(c) 20 
(d) 18

16. 19, 2, 38, 3, 114, 4, ___
(a) 228 
(b) 256 
(c) 352 
(d) 456

17. 1, 2, 3, 6, 9, 18, ___, 54
(a) 18 
(b) 27 
(c) 36 
(d) 28

18. 4, 5, 9, 18, 34, __
(a) 43 
(b) 49 
(c) 50 
(d) 59

19. 3, 6, 18, 72, ___
(a) 144 
(b) 216 
(c) 288 
(d) 360

20. 66, 36, 18, ___
(a) 3 
(b) 6 
(c) 8
(d) 9

21. 2, 5, 10, 17, 26, 37, ___
(a) 48      
(b) 50       
(c) 49       
(d). 51

22. 5, 12, 7, 8, 17, 9, 13, ___, 11
(a) 24       
(b) 22       
(c) 25       
(d) 35

23. 97, 96, 93, 88, ___
(a) 79       
(b) 77       
(c) 81       
(d) 83

24. 2, 4, 8, 32, 256, ___
(a) 8192  
(b) 8196  
(c) 8194  
(d) 7192

25. 96, 48, 24, 12, 6, ___
(a) 4         
(b) 3         
(c) 2         
(d) 1

26. 123, 122, 128, 124, 133, ___, 138
(a) 128    
(b) 126    
(c) 136    
(d) 130

27. 21, 28, 29, 36, 38, 45, 48, ___, 59, 66
(a) 70       
(b) 65       
(c) 45       
(d) 55

28. 97, 98, 100, 103, ___, 112, 118
(a) 97       
(b) 117    
(c) 107    
(d) 109

29. 2, 6,___, 20, 30, 42, 56
(a) 14       
(b) 18       
(c) 12       
(d) 10

30. 7, 3, 10, 5, 8, 13, 9, ___, 16
(a) 15       
(b) 26       
(c) 7         
(d) 14

31. 87, 86, 90, __ , 97, 72, 108
(a) 95       
(b) 81       
(c) 85       
(d) 75

32. 2, 4, 3, 6, 4, 8, 5, 10, ___
(a) 8         
(b) 10       
(c) 6         
(d) 4

33. 8, 2, 16, 7, 3, 21, 6, 4, 24, 5, 5, ___
(a) 35       
(b) 25       
(c) 30       
(d) 20

34. 5, 14, 9, 10, 14, 4, 6, 13, 7, 8, 11, ___
(a) 3         
(b) 4         
(c) 7         
(d) 2

35. 2, 9, 17, 3, 8, 25, 4, ___, 27
(a) 6         
(b) 8         
(c) 7         
(d) 4

36. 8, 16, 24, 7, 14, 21, 6, ___
(a) 24       
(b) 12       
(c) 10       
(d) 18

37. 4, 19, 8, 20, 12, 21, 16, ___ , ___
(a) 23, 24                
(b) 21, 22                
(c) 22, 20                
(d) 20, 22

38. 43, 34, 27, 22, 19, ___
(a) 16       
(b) 15       
(c) 17       
(d) 18

39. 2, 6, 10, 14, 18, ___
(a) 23       
(b) 25       
(c) 22       
(d) 20

40. 21, 28, 29, 36, 38, 45, 48, ___ , ___
(a) 60, 64                
(b) 55, 59                
(c) 55, 60                
(d) 55, 58

41. 25, 10, 15, 81, 27, 54, 64, 24, ___
(a) 30       
(b) 40        
(c) 45       
(d) 35

42. 15, 15, 30, 90, 360, ___
(a) 1600  
(b) 1400  
(c) 1672  
(d) 1800

43. 23, 45, 89, 177, ___
(a) 343    
(b) 453    
(c) 353    
(d) 253

44. 6, 64, 8, 60, 10, 56, 12, ___
(a) 62       
(b) 52       
(c) 56       
(d) 42

45. 3, 9, 18, 16, 33, 23, ___
(a) 35       
(b) 42       
(c) 48       
(d) 38

46. 21, 25, 33, 49, 81, ___
(a) 145 
(b) 129 
(c) 113
(d) 97

47. 12, 32, 72, 152, ___
(a) 312 
(6) 325 
(c) 515
(d) 613

48. 3, 6, 5, 20, 7, 42, 9, ___
(a) 54 
(b) 60 
(c) 66
(d) 72

49. 1, 3, 4, 8, 15, 27, ___
(a) 37 
(b) 44 
(c) 50
(d) 55

50. 2, 15, 41, 80, ___
(a) 111 
(b) 120 
(c) 121
(d) 132


Answer of Number Series Questions 

1. (b)

2. (c) : The pattern is - 1, - 2, ...

Missing number = 17 - 3 = 14.

3. (b) : Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. The prime number after 11 is 13. So, 13 is the missing number.


4. (c): The pattern is + 5, + 10, + 15, + 20,...

Missing number = 56 + 25 = 81.

5. (c): The pattern is + 5. + 7, + 9, + 11,...

Missing number =33 + 13 = 46.

6. (b) : Each term of the given series is obtained by multiplying its preceding term by 3. 

Missing number = 81 x 3 = 243.

7. (a)


8. (a): The pattern is + 3, + 4,...

Missing number = 9 + 5 = 14.

9. (b): The pattern is + 4 + 8, + 12, + 16....

Missing number = 45 + 20 = 65.

10. (c): Each number in the series is the preceding number multiplied by 2 and then increased by 1.

Thus. (3 x 2) + 1 = 7, (7 x 2) + 1 = 15, (15 x 2) + l=31 and soon.
Missing number =(63 x 2) + 1 = 127.

11. (d) : The pattern is + 5, + 9 , + 21, + 25

Missing number = 15 + 13 = 28.

12. (c): Each term in the series is the sum of the preceding two terms. Thus, 1 + 2 = 3; 2 + 3 = 5; 3 + 5 = 8 and so on.

Missing number = 5 + 8 = 13.

13. (d) : Each term of the series is obtained by multiplying the preceding term by 3.

Missing number = 13.5 x 3 = 40.5.

14. (c) 


15. (a)


16. (d): The sequence is a combination of two series :
I. 19, 38, 114, __ 
and 
II. 2, 3, 4
The pattern followed in I is x 2, x 3, ...
Missing number = 114 x 4 =456.

17. (b)


18. (d)


19. (d): The pattern is x 2, x 3, x 4,...
Missing number = 72 x 5 = 360.

20. (c): Each number in the series is the product of the digits of the preceding number.
Thus, 6 x 6 = 36 3 x 6 = 18 and so on.
Missing number =1 x 8 = 8.

21. (b)
22. (a)
23. (c)
24. (a)
25. (b)
26. (b)
27. (d)
28. (c)
29. (c)
30. (c)
31. (b)
32. (c)
33. (b)
34. (a)
35. (c)
36. (b)
37. (c)
38. (d)
39. (c)
40. (b)
41. (b)
42. (d)
43. (c)
44. (b)
45. (c)

46.






47. (a): The pattern is +20, +40, + 80,...
Missing number = 152 + 160 = 312.

48. (d): The sequence is a combination of two series :
I. 3, 5, 7, 9 
and 
II. 6, 20, 42, __
The pattern followed in II is + 14, + 22,...
Missing number = 42 + 30 = 72.

49. (c): The sum of any three consecutive terms of the series gives the next term.
Thus. 1 + 3 + 4 = 8; 3 + 4 + 8 = 15; 4 + 8 + 15 = 27 and so on.
Missing number  8 + 15 + 27 = 50.

50. (d): The pattern is + 13, + 26, + 39,...
Missing number = 80 + 52 = 132.